Miljoeneninvestering in regionale filmindustrie

Geweldig nieuws! Als partner in het Next talentprogramma van Playgrounds en netwerkpartner van Screen Talent NL zijn we zeer blij met de toezegging vanuit OCW van een grote financiële impuls voor de regionale filmtalent hubs!

De filmhubs binnen Screen Talent NL ontvangen extra steun voor doorontwikkeling en verduurzaming.

Tijdens haar werkbezoek aan Screen Talent NL in Eindhoven op maandag 19 juni j.l kondigde staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu aan dat dat zij de komende vier jaar een financiële impuls aan de regionale filmtalenthubs geeft.

Staatssecretaris Gunay Uslu: “De verbindende vertelkracht van film is immens. Het laat ons de wereld zien door de ogen van een ander. Het heeft de kracht om onderling begrip te kweken en om mensen dichter bij elkaar te brengen. De ontwikkeling van talent is essentieel voor de diversiteit en vernieuwing van het filmaanbod. Ze vertellen ons nieuwe verhalen. Verhalen die het verdienen om verteld te worden. Op plekken in de regio, zoals Playgrounds in Eindhoven, kunnen makers hun talent verder ontwikkelen.”

Screen Talent NL is het netwerk van talent hubs voor film & AV, bestaat uit CineSud/Limburg Film Office (Limburg) CineNord/New Noardic Wave (de noordelijke provincies) en Playgrounds/Next (Noord-Brabant).

Deze talenthubs werken al meer dan 10 jaar aan een bruisend regionaal film- en AV-klimaat. Filmmakers en filmproducenten uit de regio vertellen andere verhalen en dragen bij aan een inclusief en duurzaam filmlandschap.

De extra middelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 1 miljoen euro per jaar voor 2023 en 2024, worden toegevoegd aan de lopende subsidieregeling ‘Talentontwikkeling in de regio’ van het Nederlands Filmfonds. Vanaf 2025 worden de extra middelen door OCW verdubbeld en is er jaarlijks 2 miljoen euro extra beschikbaar voor de versterking van de infrastructuur voor talentontwikkeling in de regio. Het stimuleren van de ontwikkeling van filmtalent en het productieklimaat buiten de Randstad wordt hiermee geïntensiveerd.

Deze financiële impuls geeft de hubs in Screen Talent NL de kans om hun programma door te ontwikkelen, te verduurzamen en nog meer regionale makers en producenten een stevige artistieke en zakelijke basis mee te geven.

Foto: Willeke Machiels

Extra informatie