Netwerken en verbinden
Podium

Game Changers – Twan Arts Presenteert 12 Years a Slave

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup. In 1853 publiceerde Northup zijn memoires waarin hij de twaalf loodzware jaren als slaaf beschrijft. Northup was een Afrikaans-Amerikaanse man die leefde in betrekkelijke vrijheid totdat hij op een dag werd ontvoerd en verkocht. Hij werd op de plantages in Louisiana aan het werk gezet en zou pas na twaalf jaar vol zware arbeid en afranselingen vrij worden gelaten.

12 Years a Slave was misschien wel de meestbesproken film van 2013. Ze won een Oscar voor Beste Film, liet het grote publiek kennis maken met filmmaker Steve McQueen en bracht het gevoelige onderwerp van het Amerikaanse slavernijverleden terug in het nieuws. Dit jaar is het exact 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft. Daarnaast komt McQueen dit najaar met zijn nieuwe documentaire De bezette stad. Hierin neemt hij de zichtbare en onzichtbare littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in Amsterdam onder de loep. Reden genoeg om zijn epos 12 Years a Slave opnieuw op het witte doek te vertonen.

GAME CHANGERS
Na diverse succesvolle edities keert Game Changers terug. Tijdens Game Changers wordt een iconische filmklassieker vertoond, waarbij voorafgaand aan de vertoning filmdocent Twan Arts in een masterclass toelicht wat de gekozen film tot een onvervalste game changer maakt in de wereld van de cinema.

TWAN ARTS
Twan Arts is als docent Film verbonden aan verschillende hbo-opleidingen. Hij verzorgt regelmatig masterclasses in filmhuizen en ziet het als zijn persoonlijke missie de liefde voor film te verspreiden waar hij maar kan. Hij is auteur van het boek Het lijkt wel een film!, waarin hij een wandeling maakt door de magische geschiedenis van de cinema.

Datum

20/11/2023

Tijd

20:00 – 23:00

Speelduur

min

Locatie

Filmzaal in Natlab
Kastanjelaan 500
Eindhoven

Prijs

€ 12.50

Korting

Extra informatie